Haptonomie

Haptonomie is de leer van het gevoel en het gevoelsleven. Deze wordt op verschillende manieren toegepast: in therapie, coaching en training en later misschien als levensvorm. Het is een holistische visie op de mens waarbij wordt gekeken naar de samenhang tussen voelen, denken en handelen met jezelf, anderen en je omgeving. Als deze in balans zijn, voel je je vitaal, energiek, één geheel. (Ervaringen cliënten: algemeen, ervaring bij FGH)  

Gevoelens komen tot uitdrukking in je lichaam. Dit is zichtbaar in beweging, houding, tempo of hoorbaar in je  stem. Als je boos bent ga je vaak harder en duidelijker praten of nadruk leggen op bepaalde woorden. Je lichaam is een belangrijke bron van informatie over jezelf. Het vertelt je hoe jij in het leven staat, waar je blij van wordt, waar je je veilig voelt en wanneer je het liefst zou vluchten.

Haptonomie gaat dus over bewustwording. Jij doet iets op jouw manier. Dat is niet goed of niet fout. Soms is je patroon misschien niet meer handig en is het tijd om iets anders in te zetten. Ontdekken hoe jij iets doet en wat iets nieuws proberen met je doet, geeft kennis over je zelf en vergroot je zelfvertrouwen.

In de loop van je leven, of onder druk van bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden kan er onbalans ontstaan die leidt tot lichamelijke (bv. stijfheid, pijn, terugkerende nek- / rugpijn) of psychische klachten (bv.somberheid, vermoeidheid, passiviteit, over-activiteit). Dan kan het heilzaam zijn om met haptotherapie te onderzoeken hoe je met jezelf en je problemen omgaat en zo de onbalans herstellen.

Haptotherapie is de therapie vorm. Ze is gericht op het in balans brengen van het denken, doen en handelen. Hoe rem je jezelf of hoe draaf je door? Je krijgt zicht op hoe je de dingen doet en hoe het misschien ook anders kan of mischien nu nog niet. In haptotherapie leer je (weer) luisteren naar je gevoel en wat je lichaam je te vertellen heeft. Dat gebeurt via gesprek, aanraking en oefenvormen.

Haptotherapie worden gezien als behandelingen in de alternatieve of complementaire geneeswijze.

Ben je geïnteresseerd, of heb je vragen? Bel me op 06 – 46415264 of stuur een mailtje naar  fghaptonomie@gmail.com .

FGH3 logo