Werkwijze

HAPTOTHERAPIE (nieuwsgierig naar ervaringen? werkwijze FGH )

Gesprek In gesprek onderzoeken we wat je hulpvraag is. Welke overtuigingen heb je, hoe denk je over je problemen, hoe sta je tegenover de buitenwereld? Je krijgt inzicht in de denkpatronen die je ontwikkeld hebt en we onderzoeken hoe deze zich verhouden tot wat je lichaam je laat voelen. Ook maken we de vertaalslag van wat je ervaren hebt in de oefeningen naar situaties in het dagelijks leven.

Aanraking Aanrakingsoefeningen op de behandelbank brengen je terug in je lijf. Je voelt bv. hoe je reageert op druk, waar je spanning opslaat, hoe je je schrap zet of welk deel van je lichaam je geneigd bent te vergeten. Het aanraken is fundamenteel binnen de haptonomie. Direct op de huid ervaar je wat de aanraking met je doet. Ga je er van af of ga je er naar toe?

Oefenvormen In allerlei oefenvormen met materialen (o.a. zitbal, oefentol, touw, matje) diepen we verder uit hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Bv. hoe breng je jezelf in balans? Hoe ga je om met grenzen? Hoe ga je om met druk?

Bewustwording Haptotherapie stelt de ervaring centraal. De gevoelde ervaring brengt een dieper bewustzijn teweeg. Wanneer je je bewust bent van jezelf en je gevoelsleven, biedt dit je de kans om nieuw gedrag aan te leren en patronen te doorbreken. Je leert andere keuzes te maken die meer in overeenstemming zijn met jezelf, waardoor je makkelijker in balans blijft.

Samen gaan we onderzoeken wat je patronen, kwaliteiten en valkuilen zijn. Hoe die handiger in te zetten zijn als ze nu niet meer werken zoals bedoeld. Je leert deze patronen te herkennen en kunt dan zelf besluiten dat je het deze of de volgende keer het eens anders aanpakt. Daar liggen je kansen. Zo ontdek je de wisselwerking tussen voelen – emoties en denken – doen.

Een sessie bestaat deels uit praten maar voor een groter deel uit oefenen en aanraken. In het gesprek gaan we aan de slag met je hulpvraag en op zoek naar de oorsprong van je klachten.

Ben je geïnteresseerd, of heb je vragen? Bel me op 06 – 46415264 of stuur een mailtje naar  fghaptonomie@gmail.com .